Speleventet Dreamhack

LAN-partyn och liknande sammankomster har på senare tid blivit allt vanligare både i Sverige och runt om i världen. Sammankomster där massor av dator-och spelintresserade träffas och spelar, visar upp sina datorer och umgås anordnas därför titt som tätt.

 

Sverige innehar världsrekordet
Sverige är faktiskt det land som innehar världsrekordet när det kommer till att anordna det största LAN-eventet. Det är det kända Dreamhack som årligen anordnas på Elmia-mässan i Jönköping som är världens största LAN-sammankomst. Som mest har man haft 12 757 deltagare som kopplat upp sina datorer samtidigt till ett och samma nätverk. Detta världsrekord sattes under år 2010 och ännu har ingen annan kunnat rå på det. Man brukar hålla en träff på sommaren och en på vinterhalvåret. I år gick sommardelen av eventet av stapeln mellan den 18-21 juni och lockade som vanligt väldigt många till ett besök. När vinteromgången hålls är inte helt bestämt ännu.Speleventet Dreamhack 2

 

Dreamhack startade redan år 1994 när två svenska ungdomar, Kenny “K2-ICE” Eklund och Martin “DH_admin” Öjes, bjöd in en grupp av dataintresserade vänner för att tillbringa en hel helg med att spela, hacka och programmera. Man hade lånat den lokala skolans cafeteria för ändamålet och det blev en succé. Allt sedan dess har eventet bara växt och numera är det så stort att det måste hållas i Elmia-mässans lokaler för att alla deltagare och besökare skall få plats. Dessutom har deltagarna ju med sig en hel del utrustning som också är relativt skrymmande. Utöver deltagarna så behövs det ju även en hel del personal på plats för att kunna styra upp ett så pass stort event. Här krävs ju allt från teknisk personal som kan rycka in och reda ut problemen om något fel skulle uppstå till personer som ser till att det finns mat och dryck att få tag på för deltagarna. Man sitter ju på ett och samma ställe i stort sett hela tiden under ett par dagar, så det gäller att näringen finns nära och lättillgänglig. Ingen av deltagarna brukar vilja lämna sin plats, och där med också spelet under någon längre stund!

bookshelf