Allt om e-sport

Många idrotter har utövats i hundra år eller mer. Det finns arenor, utbildningar och organisationer dedikerade till de traditionella sporterna. E-sport är ett ganska nytt fenomen i samhället som just nu håller på att etableras, bland annat genom svenska e-sportföreningen som bevakar, främjar och tillvaratar e-sportarnas intressen. E-sport växer väldigt snabbt och inget tyder på att den trenden kommer att brytas i första taget. Det satsas stora resurser på att utveckla spel, datorer och annan utrustning för e-sport. Även formaten för turneringar och andra tävlingar i olika spel har utformats för att vara så rättvisa, utslagsgivande och intressanta som möjligt.

E-sport för proffs

Idag handlar e-sport om stora belopp och vi har flera professionella svenska e-sportare som specialiserat sig på något av de stora spelen t.ex. League of Legends, Starcraft, fotbollsspelet Fifa eller Counter Strike. Det finns såväl lagspel som individuella spel. Att vara proffs innebär resor till stora turneringar runt om i världen. Tvärt emot vad många kanske tror är e-sport på den här nivån knappast en syssla för slöfockar. Det krävs mycket såväl psykisk som fysisk för att man ska kunna prestera resultat på hög nivå. investera i en duschkabin om du börjar bli duktig på e-sport så att du kan fräsch till dig och få energi mellan spelomgångarna. Precis som inom de flesta idrotter går det att få intäkter genom såväl sponsring som prispengar. Sverige ligger långt fram inom e-sport men den starkaste nationen inom flera genar är Sydkorea som har en mycket stark inhemsk konkurrens. Det var i Sydkorea som begreppet e-sport myntades, 2008.

En rafflande publiksport

Många tävlingar är utformade på ett sådant sätt att det inte längre bara är kul att delta i e-sport. Det är också en populär åskådarsport där många tävlingar kan följas i realtid via uppkopplingar över hela världen. Eller på stora monitorer där tävlingarna arrangeras. Youtube är fullt av klipp från matcher i e-sport. Många klipp kommenteras, precis som t.ex. en TV-sänd fotbollsmatch. Om du är nyfiken på e-sport är sådana klipp ett bra sätt att lära sig mer om vilken taktik som gäller i olika spel. Ofta är publiken mycket kunnig eftersom de som tittar i regel spelar samma spel som proffsen, fast på en lite lugnare nivå som inte kräver lika mycket träning. Under det svenska, årligen återkommande, eventet Dreamhack har många stora turneringar gått av stapeln. Håll koll på de senaste e-sportnyheterna och följ utvecklingen inom denna intressanta, globala, rörelse som håller på att förändra vår syn på idrott.

E-sport är den ultimata utmaningen för dataspelare
E-sport har blivit en publikframgång

bookshelf