Kändisar i dataspelsvärlden

Dataspel håller på att bli mer accepterat som en sport, och med det kommer berömmelse och sponsorer till de bästa spelarna. Det började med att Starcraft blev en inofficiell nationalsport i Sydkorea, och spelarna blev kändisar och tjänade stora pengar. Nu har fenomenet spridit sig över hela världen, och det finns en allt längre lista med spel där de bästa spelarna kan vinna stora turneringar, bli kända och tjäna pengar. Sverok har nyligen bildat ett e-sportsförbund, ytterligare ett steg mot att tas mer på allvar och bli mer organiserat som en ”riktig” / traditionell sport.

Investeringarna är höga

Investeringarna är just nu stora i e-sportvärlden där de flesta turneringarna streamas, bland annat via Twitch och Youtube. Dem fem största e-sporterna där man tjänar mest pengar för tillfället är Dota 2, Leauge of Legends, Global Offensive, StarCraft II och Counter Strike. Om man själv vill börja spela så måste man börja någonstans och då spelar man antingen för sig själv eller i lag. Sen måste man ju givetvis hitta vilka spel som passar en bäst, var man vill nischa sig. Till sist måste man titta över sin utrustning, inte alla datorer pallar trycket, och man måste ha bra nät för att kunna hänga med dem stora spelarna.

Största spelarna inom e-sport

Den som rankas som den största spelaren i världen är Jaedong då han dominerar inom Starcraft II, han var den första som vann Premier turneringar i både Brood War och Starcraft II och har vunnit sex Premier titlar. Inom Leauge of Legends regerar Sanghyuk Lee eller hans mer kända namn inom spel, Faker. Efter att han började spela på en Koreansk server 2011 anser man att han blivit en toppspelare i sitt lag SK Telecom T1. Jonathan Wendel är kanske inte ett namn folk är så bekanta med utan är mer känd som Fatal1ty, han har dominerat inom både Dota 2, Counter-Strike och många Quake Titlar.

bookshelf