Anordna ett LAN

För att anordna ett större LAN, det vill säga ett LAN som består av fler än bara de närmsta vännerna som träffas i någons lägenhet, krävs organisationsförmåga, mycket planering och resurser. De ekonomiska resurserna kan till stor del införskaffas genom intäkter från biljettförsäljning till LAN:et, men när man tar betalt för ett evenemang ökar också förväntningarna på hur väl det är utfört. Här kommer några tips att ha i åtanke om man satsar på att grunda nästa Dreamhack.

Även om man ska anordna ett stort LAN kan det vara en bra idé att börja i liten skala. Genom att prova att anordna ett mindre LAN först får man en uppfattning om många saker som kan vara till stor hjälp vid ett större LAN, till exempel hur mycket utrymme varje dator behöver (vilket hjälper en att kalkylera hur stor lokal man behöver) hur man arrangerar alla kablar som ska ledas och kopplas på bästa sätt och hur man lättast ordnar mat till en större grupp människor. Det är i grunden samma problem som måste lösas vid ett litet LAN som vid ett stort LAN, den enda skillnaden är att allt måste ske i betydligt större skala när man har tio gånger fler besökare.LAN-Party

Det bästa tipset man kan ta med sig när man ska anordna ett stort LAN är därför att man inte bör ta sig an uppgiften själv. Samla istället ihop ett gäng människor som du litar på och som du kan delegera uppgifter till, så kommer du bespara dig själv mycket stress och ångest.

Som arrangör bör man inte bara förse besökarna med den utrustning och den lokal som krävs för att samla en stor mängd spelare på samma plats. Det förväntas ofta också att arrangören ska hålla i en del av aktiviteterna på LAN:et, till exempel genom att hålla i tävlingar i de olika spelen. Det kan också vara bra att arrangera aktiviteter utanför själva spelandet, till exempel ett separat rum med filmvisningar där man kan slappna av en stund.

Något som kan vara en trevlig bonus, om resurserna finns, är att beställa tröjor, en tygpåse och annat med LAN:ets logotyp på. Det kan man enkelt beställa på Medtryck.com. Produkterna kan dels användas av funktionärerna på LAN:et, för att de lätt ska kunna identifieras, dels kan de säljas till besökarna, för att dra in lite extra intäkter. Besökarna kommer också att uppskatta möjligheten att få med sig ett minne hem från vad som förhoppningsvis blir ett mycket lyckat LAN.

bookshelf