Vad kännetecknar datorspelsberoende?

datorspelsberoende kännetecknas av ett överdrivet eller tvångsmässigt spelande av TV- eller datorspel. En del som blir beroende isolerar sig helt från omvärlden och försöker bara uppnå mål i spelet, inte i det verkliga livet. Så kallade MMORPG-spel är de spel som är mest förekommande i dessa sammanhang. World of Warcraft är ett exempel på ett sådant spel. Den största andelen av spelare i den här typen av spel är tonårspojkar. Spelproblematiken hos ungdomar är utbredd i samhället och drabbar fler och fler i en alarmerande takt. Hur blir man egentligen beroende och hur kan man få hjälp? Texten nedan reder ut det.

Beroende och symptom

TV- och datorspel är konstruerade för att tilltala belöningscentrumet i hjärnan hos den som spelar. Resultatet blir att många ungdomar inte kan lämna datorn när deras spelkaraktär blir kraftfullare i spelet. Många som arbetar inom psykvård upplever att beroendeprocessen för datorspel liknar processen för att utveckla ett beroende för casinospel. Det är även samma symptom som är gällande vid narkotikamissbruk och andra psykiska beroenden. Spelaren kan lägga ner många timmar per dag på att komma vidare i sitt spel, och för att göra detta kan personen ofta störa sömnen eller uppleva sömnbrist, och till och med spela på jobbet eller i skolan om möjligheten finns. Relationen med familj och vänner samt ens prestationsnivå på jobbet eller i skolan blir ofta lidande. Om du är intresserad av datorer, försök att använda det intresset till något produktivt. Varför inte söka en utbildning inom spelutveckling, programmering eller någon annan kurs som leder till arbete? Du kan till exempel jobba med spelutveckling på webbyrå Stockholm, för att ge ett hälsosamt utlopp för ditt intresse.

Datorspelsberoende blir allt vanligare bland barn och unga"

Så här får du hjälp

Om du eller någon i din närhet stämmer in på dessa symptom så bör hjälp uppsökas. Det kan finnas en begränsad möjlighet att få tillräckligt med hjälp hos din vårdcentral, beroende på vilken kommun du bor i. Du kan hitta hjälp för spelberoende genom många olika organisationer som alla är baserade på nätet. Det är ofta vanligt att människor som har varit datorspelsberoende behöver hjälp med vardagsstrukturer. Ett förbud mot att använda datorn förekommer vanligtvis inte, även om det idag finns så kallade ”digitalfria bootcamps” där du kan uppleva naturen och träffa andra barn och ungdomar i samma situation som dig. Annars är det vanligast att strukturera om användandet av datorn så att verktyget fortfarande kan vara en del av vardagen, men under kontrollerade former. Många av de som är beroende har isolerat sig själva totalt från socialt umgänge och samspel. Det innebär att de behöver läras sociala spelregler och hur man ändrar självbild. Även hur man förbättrar hälsan, bygger relationer, skapar en karriär, sköter ekonomin och målsättning lärs ut.

bookshelf